Zupa z selera i jabłek
Tak jak gruszka i pietruszka idealnie do siebie pasują, tak seler naciowy i jabłko to połączenie idealne. Dzięki dobremu domowemu bulionowy zupa zyskuje dodatkowe substancje odżywcze przez co jest idealna na zimowe dni.
Składniki: 4 gałązki selera naciowego, 4 jabłka, 3 pokrojone średnie cebule,
3 ząbki czosnku z grubsza pokrojonego, 1 mały seler korzeniowy obrany i pokrojony,
2 litry domowej roboty bulionu, 3 duże garście pietruszki świeżo posiekanej, ok. 2 duże szczypty sól morska i 2 duże szczypty spowodowały pęknięcie pieprzu czarnego;
dodatkowo, pokrojony szczypiorek.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler naciowy, smażyć przez 8 minut od czasu do czasu mieszać. Dodać czosnek i jabłka, smażyć 5 min. Dodać posiekany seler korzeniowy i wlać bulion, gotować na wolnym ogniu 12 – 15 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Zupę zblenduj i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z selera i jabłek
