Paleo daktylowy chlebek cukiniowy
Jest to bezglutenowy chlebek na bazie mąki kokosowej, naturalnie słodzony bananem i daktylami. Paleo dlatego, ponieważ osoby będące na diecie paleo bardzo często używają mąki kokosowej, która bogata jest w błonnik i niski carb. Dzięki cukinii chlebek jest wilgotny.
Składniki: 1 średnia cukinia, 1 banan, 4 jajka, garść suszonych daktyli Radix-Bis, 3/4 szkl. mąki kokosowej Radix-Bis, pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Radix-Bis, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli; ewentualnie łyżka syropu klonowego.
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i odstawić na 30 min. Banan zmiażdżyć widelcem i wraz z jajkami, olejem kokosowym, przyprawami i odciśniętą cukinią wymieszać. Dodać kilka pokrojonych daktyli i mąkę kokosową, wymieszać i przełożyć do małej foremki. Na wierzch położyć połówki daktyli (po 1 na jeden kawałek) Piec 30-35 min w temp. 180 stopni.
Chlebek przechowywać w lodówce, można go zamrozić na 3 miesiące.