Zdrowa wersja mielonego, czyli grillowane klopsiki z mięska indyczego z awokado i papryką.
Składniki: 200 g mięsa mielonego z indyka, 1 białko, pół bardzo drobno pokrojonej papryki, pół cebuli i 1 ząbek czosnku starte na bardzo drobnych oczkach, 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka ostra, pół awokado, ewentualnie 1 łyżka płatków jaglanych.
Mięso wymieszać z papryką, cebulą, czosnkiem, białkiem i przyprawami. Na koniec dodać pokrojone awokado i delikatnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodaj płatki jaglane. Z masy zwilżonymi dłońmi uformuj klopsiki, połóż na rozgrzaną patelnię grillową. Kotleciki lekko dociśnij. Grilluj po 3-5 min z każdej strony.
Propozycja podania: kasza gryczana i sos kokosowy ( 1 cebula i 1 pomidor pokrojony i podsmażony; dodać 1 szkl. wody lub soku z odciśniętej cukinii, doprawić solą, pieprzem, curry i kurkumą, gotować ok. 30 min do zredukowania, dodać 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego, zagotować i zblendować) .
Zdrowa wersja mielonego, czyli grillowane klopsiki z mięska indyczego z
