Sajgonki w zdrowszej wersji, czyli z mięskiem drobiowym, wiekszą ilością kapusty i marchewki no j oczywiście ugotowane na parze 🙂
Składniki: 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 3/4 główki kapusty pekińskiej, 5 marchewek, 250 dag pieczarek, 2 średnie cebule,puszka kiełków fasoli mung, 200 g makaronu ryżowego Radix-Bis , jajko, sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Pieczarki pokroić w nie za dużą kostkę, cebulę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, z kapusty wyciąć głąb i poszatkować. Na patelni usmażyć pieczarki, cebulę, mięso mielone i marchewkę, Doprawić do smaku. Dać kapustę i smażyć tak długo aż odparują wszystkie soki z mięsa i warzyw. Z patelni przełożyć do miski i dodać ugotowany i pocięty makaron, kiełki mung i roztrzepane jajko. Można posmakować i ewentualnie doprawić(przed dodaniem jajka). Papier ryżowy namoczyć (nie za mocno bo będzie się źle zawijać a po chwili rozmięknie) tak żeby był elastyczny. Nakładać po 1,5 łyżeczki farszu i zawinąć. Zawijać na ściereczce a zawinięte sajgonki odłożyć na suchą ściereczkę. Sajgonki gotować na parze ok. 8 min. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40-50 sajgonek.