Penne z dyniowym sosie
Składniki: 400 g makarony penne, szklanka puree z dyni, 5 suszonych pomidorów, 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 malutka cebula, sól, pieprz, gała muszkatołowa,tarty ser.
Makaron ugotować, zostawić trochę wody, w której gotował się makaron. Pomidory, czosnek cebulę, olej i przyprawy zblendować i wymieszać z puree dyniowym. Ugotowany makaron włożyć z powrotem do garnka postawionego na minimalnym ogniu, następnie wlać dyniowy sos i wszystko szybko wymieszać szybkimi, dokładnymi ruchami. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę wody po ugotowanym makaronie.Gorący makaron przełożyć na talerze, obsypać czarnym pieprzem i posypać tartym serem.
Penne z dyniowym sosie
