Fasolka po bretońsku
Składniki: 3 szklanki białej fasolki, 80 g przecieru pomidorowego, 2 cebule, 1 kiełbasę, 120 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, łyżka masła, sól i pieprz, słodka i ostra papryka.
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy w wodzie do miękkości.
Boczek, kiełbasę, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, podsmażamy aż delikatnie puści tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę i drobno posiekany czosnek. Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając łyżkę masła. Całość wrzucamy do fasolki i mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką w 1/2 szklance wody i wlewamy do fasolki. Przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oraz solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniaczkami.
Fasolka po bretońsku
