Świąteczny piernik z gałką muszkatołową
Składniki: szklanka orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych; 50 g cukru cukru, tłuszcz do formy; 300 g maki, szklanka miodu, po pół łyżeczki imbiru, cynamonu, goździków, kardamonu; szczypta pieprzu, łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, 4 jajka, łyżeczka pdp, 3 łyżki wódki.
Orzechy mieszamy z cukrem pudrem i dokładnie ucieramy drewnianą pałką. Keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Miód podgrzewamy w rondelku na małym wraz z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W misce z mąką robimy dołek i powoli wlewamy ciepły miód. Mieszamy, aż do powstania gładkiego ciasta. Mieszając dodajemy po 1 jajku. Proszek do pieczenia mieszamy z wódką i dodajemy do ciasta wraz z masą orzechową. Dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni; po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.
Ostudzony piernik dobrze owijamy ściereczką i odkładamy na 2-3 tygodnie w temp. pokojowej.
Świąteczny piernik z gałką muszkatołową
