Owsiane gofry z batata
Radix-Bis
Składniki: 1 batata (ok. 400 g), 1 banan, 70 g płatków owsianych, 2 jajka, w wersji wegańskiej 6 łyżek aquafaby, 7 łyżek mleka kokosowego z puszki, 5 łyżek palatynozy lub ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, kilka kropel ekstraktu waniliowego, łyżeczka pdp.
Sos daktylowy: 200 ml mleka migdałowego, 25 sztuk daktyli, 2 łyżki startej czekolady.
Batata przekrój wzdłuż i upiecz (40 min w temp. 190 stopni) Do miski wsyp płatki, cynamon, pokrojonego banana, płatki, żółtka, zmiksuj blenderem, dodaj upieczonego batata, kakao, palatynozę, pdp, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. W wersji wegańskiej ubij aquafabę i dodaj do masy. Gofrownicę posmaruj olejem kokosowym, rozgrzej. Nakładaj po 1,5 łyżki masy na 1 gofra, piecz ok. 3 min.
Sos: daktyle zmiksuj z mlekiem i startą czekoladą na gładki sos.W razie potrzeby dodaj trochę mleka.
Gofry polej sosem.i ulubionymi dodatkami – ja posypałam jagodami goji.