W Karinie Lubelszczyzny – babka ziemniaczana z kaszą gryczaną
Składniki: pół szkl. kaszy gryczanej od Radix-Bis, półtora kilo ugotowanych ziemniaków w mundurkach, 110 g boczku, 2 jajka (osobno żółtka i białka) , 2 cebule, sól, pieprz, majeranek; masło i bułka tarta do formy.
Kaszę ugotować na półtwardo. Formę z kominem posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ziemniaki przepuścić przez prasę. Pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotować i odcedzoną kaszę i smażyć 3 min. Białka ubić na sztywną pianę. Ziemniaki wymieszać z żółtkami, przyprawami, ostudzoną kaszą z boczkiem i cebulką. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babkę kroimy schłodzoną. Najlepiej smakuje odgrzana. Ja podałam ją z ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym.
W Karinie Lubelszczyzny – babka ziemniaczana z kaszą gryczaną
