Risotto z kalafiora i prawdziwków
Składniki: pół kalafiora, 1 cebula, 1 duży prawdziwek lub 2 mniejsze, 2 łyżki oleju kokosowego od @radixbis, tarty parmezan, 1 łyżka 19 ziół Brata Alberta od @radixbis, sól, pieprz do smaku, natka pietruszki
Kalafior zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Podsmaż na niej, na złoto, pokrojone w plasterki kapelusze prawdziwków. Przełóż na miseczkę i odstaw. Na tę samą patelnię ponownie dodaj olej kokosowy, zeszklij drobno posiekaną szalotkę wraz z posiekanymi nóżkami grzybów. Dodaj kalafior i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj wodę z gotowego kalafiora lub wodę, wsyp przyprawy i pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior będzie miękki. Pod koniec gotowania zdejmij przykrywkę, i smaż do odparowania płynu. Gdy kalafior będzie miękki, dodaj tarty parmezan, dopraw go do smaku, połącz z wcześniej usmażonymi kapeluszami prawdziwków. Podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki.
Risotto z kalafiora i prawdziwków
