Sałatka z kalafiora, kindziuka i prawdziwka. Prawdziwka bo naprawdę duży mi się trawił w sobotę na grzybobraniu 🙂 ale można użyć kilku mniejszych borowików lub podgrzybków
Składniki: pół kalafiora, olej, sól prowansalska praz sól cebula-czosnek-szczypiorek od Radix-Bis pieprz, 5 plastrów kindziuka (ja użyłam zwykłego i długo dojrzewającego), 1 duży prawdziwek lub kilka mniejszych lub podgrzybków, garść sałaty lub szpinaku.
Kalafior gotujemy i odcedzamy. Grzyby kroimy wzdłuż i smażymy na oleju na złoty kolor, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kindziuka można pokroić na pół lub cztery części. W misce mieszamy sałatę z ugotowanym kalafiorem, posypujemy solą cebula-czosnek-szczypiorek. Dodajemy grzyby i kindziuka, lekko mieszamy.