Dynia makaronowa to dla mnie istny cud natury. Nieco owalna, o skórze w delikatnie żółtym kolorze. Dopiero po upieczeniu zdradza swój sekret, czyli tysiące drobnych włókien, które można wydłubać i z powodzeniem wykorzystać zupełnie tak jak makaron spaghetti.
Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym
Składniki: 1 dynia makaronowa, puszka pomidorów lub 4 świeże, cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano.
Dynię przekrój na pół, wyjmij pestki i piecz przez 45 min w temp. 200 stopni.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, usmaż na wodzie dodaj pomidory, dopraw do smaku. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbyć się pestek następnie widelcem wyjmować miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Cały miąższ przełożyć do dużej miski, doprawić solą i czosnkiem. Gorące spaghetti przełożyć do miseczek i podać z sosem pomidorowym.
Dynia makaronowa to dla mnie istny cud natury. Nieco owalna, o skórze w
