Pomidorki faszerowane bigosem z cukinii i kaszą jaglaną – wegańskie i bezglutenowe danie na obiad, lunch lub kolację.
W pomidorach ściąć wierzchy na wysokości 3/4 pomidora, wydrążyć. Wydrążone pomidory posolić i popieprzyć. Do środka włożyć farsz: bigos z cukinii (ok. 200 ml) wymieszany z 6 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis oraz startą mozzarella. Ja miałam 15 pomidorków. Z podanego niżej przepisu wychodzi ok 2 litrów bigosu. Możne go przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Nadziane pomidorki zapiekać przez 20 min. w tem. 180 stopni.
Bigos: podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać pokrojoną w drobne paski czerwoną paprykę i marchewkę startą na drobnych oczkach. Po 5 min duszenia dodać startą na grubych oczkach cukinię oraz 250 ml koncentatu pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i wymieszać. Całość gotowało sie ok. 20 min. Po tym czasie doprawić do smaku.
Pomidorki faszerowane bigosem z cukinii i kaszą jaglaną – wegańskie i
