Żółte placki cukiniowe na mące z ciecierzycy
Składniki: 100 g żółtej cukinii, pół bardzo drobno pokrojonej cebulki, 1 jajko, 5 łyżek wody, 5 łyżek mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka siemienia lnianego od Radix-Bis, sól, pieprz, curry, szczypta kurkumy.
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby wlać jeszcze łyżkę lub 2 wody. Smażyć dobrze rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
Kaloryczność: 422 kcal; 22 g białka; ok. 20 g tłuszczu, ok. 26 g węglowodanów, niecałe 10 g błonnika.