Nuggetsy z ciecierzycy
Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy od Radix-Bis, 2 jajka, pół szklanki otrębów żytnich od Radix-Bis, 2 łyżki oleju/ oleju z zalewy z suszonymi pomidorami, oliwy, 2 łyżeczki mieszanki przypraw granulowanego czosnku, papryki i majeranku; ulubiona panierka: zgniecione płatki kukurydziane, płatki owsiane i nasiona konopii, sól, pieprz.
Ciecierzycę przełóż do naczynia malaksera z ostrzami typu S. Jeśli zamierzasz piec nuggetsy – do ciecierzycy dodaj przyprawy i olej, a jeśli smażyć – dodaj olej dopiero na rozgrzaną patelnię. Ciecierzyca ma mieć drobne grudki, więc zmiksuj ją niedbale. Najważniejsze, by nie powstała z tego głaska masa. Do miski ze zmiksowaną cieciorką dodaj żółtka, ubite białka, porządnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo otręby, aż masa zacznie gęstnieć. Możesz użyć ½–¾ szklanki. Misę z masą odstaw na 15 minut, aż zgęstnieje. Ze zgęstniałej masy formuj małe nuggetsy. Co chwilę zwilżaj dłonie, aby masa nie kleiła się do palców. Uformowane nuggetsy obtaczaj w panierce i odkładaj na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub na talerz. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C lub rozgrzej olej na patelni. Nuggetsy smaż z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut lub piecz w piekarniku około 25 minut, aż się zarumienią. Po tym czasie daj im odrobinę odsapnąć i zajadaj z ulubionym sosem lub surówką.
Nuggetsy z ciecierzycy
