Zupa z ciecierzycy z kiełbaskami
Składniki: szklanka ciecierzycy od Radix-Bis, czubata łyżka masła klarowanego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 2 marchewki, puszka pomidorów, pół litra bulionu, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 2 drobiowe kiełbaski
Ciecierzycy moczymy przez noc; następnego dnia gotujemy. do miękkości. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i pokrojone warzywa, podsmażamy. Wlewamy wodę, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, Gotujemy ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Zupę można zmiksować na gładki krem. Kiełbaski kroimy w krążki i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Zupę posypujemy czarnuszką.
Zupa z ciecierzycy z kiełbaskami
