Tarta czekoladowa z orzechami
Spód: 170 g mąki owsianej od Radix-Bis, 70 g miękkiego masła, 50 g gorzkiej czekolady, 1 żółtko.
Ganache czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki zmielonego ziarna kakaowca od Radix-Bis, 200 ml śmietanki kremówki, 50 g masła, 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych.
Dodatkowo: tarta czekolada.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, żółtko i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty (u mnie w kształcie wąskiego prostokąta) i wkładamy do lodówki na min. pół godziny. Schłodzone ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy ciężarki (np. groch lub fasolę) i pieczemy w 180 przez ok. 20 minut, studzimy
Przygotowujemy ganache: śmietankę zagotowujemy odstawiamy z palnika, następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę oraz masło i mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Na kruchy spód wlewamy masę czekoladową, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.