Pasztet jaglano-kapuściany
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 cebule, 1 szklanka posiekanej kiszonej kapusty, 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy, 150 ml przecieru pomidorowego, 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub cukru trzcinowego, sól.
Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przełożyć do rondelka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę, dodać kiszoną kapustę, suszone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 10-15 minut. Następnie warzywa zdjąć z ognia, zblendować na prawie jednolitą masę i wymieszać (już nie blendować) z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić kminkiem, sola i syropem klonowym. Gotową masę przełożyć do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 60 minut. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie wystygnie. Najlepszy jest na drugi dzień.
Źródło: czeresniowakuchnia.blogspot.com