Jarmużowy chleb słodowy
Składniki: 150 g świeżego jarmużu, 180 ml)mleka owsianego, 4 łyżeczki octu jabłkowego, 350 g mąki (ja użyłam 250 g mąki owsianej bezglutenowej i 100 g mąki pełnoziarnistej od Radix-Bis), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli.
Jarmuż, mleko oraz ocet przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy. Dodajemy mleko ze szpinakiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do formy – w tym wypadku należy formę lekko natłuścić i wysypać otrębami. Piekarnik rozgrzewamy do 220C, pieczemy ok. 30 minut. Studzimy na kratce.
Jarmużowy chleb słodowy
