TAK dla grochu włoskiego, czyli ciecierzycy.
Mąka z ciecierzycy ma lekko orzechowy smak i słomkowy kolor. Jest bardzo popularna w basenie Morza Śródziemnego. We Włoszech nazywana farian di ceci, w kuchni arabskiej i indyjskiej – desan. Jest bezglutenowa, wysokobiałkowa, zawiera błonnik, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Jest bardzo smaczna i znajduje wiele zastosowań w kuchni, szczególnie wegańskiej. Wyrabia się z niej za równo słodycze jak i makarony, kluseczki, naleśniki, zupy. Ja dziś przygotowałam pizzę. Spód do pizzy na bazie mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego jest bez glutenu, nabiału, drożdży, cukru, jajek i innych zbóż.
Przepis na spód do pizzy: 100 g mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, 150 ml wody, łyżka oliwy, pół łyżeczki soli.
Do mąki stopniowo dodawać wodę i mieszać tak, aby pozbyć się wszystkich grudek. Do gotowej masy (powinna być dość rzadka, jak ciasto naleśnikowe), dodać oliwę i sól. Odstawić na ok. 30 min.
Po tym czasie rozgrzać suchą patelnię, wlać ciasto na środek patelni, lekko rozprowadzić. Smażyć ciasto ok. 3-5 minut z obu stron. Usmażone ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć dodatki i podpiec przez kolejne 10-15 minut.
Ja zrobiłam pizzę ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą.
TAK dla grochu włoskiego, czyli ciecierzycy.
