Pomidorowe curry z pieczarkami
Składniki: 5 pieczarek, 4-5 pomidorów, 1 cebula, pół papryki, 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy od Radix-Bis, dwa rozgniecione ząbki czosnku, pół papryczki chilli, 2 łyżeczki ziaren kminku, 1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki curry
sól, pieprz, natka pietruszki/kolendra do posypania, 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego od Radix-Bis.
Na rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek (nie mogą się przypalić). Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i pozwalamy, żeby się poddusiły. Po ok. 5 minutach dorzucamy paprykę, cebulę i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy wodą do wysokości warzyw i pozwalamy, alby się trochę pogotowały. Kiedy papryka będzie półtwarda, dodajemy cieciorkę i mleko kokosowe. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą i np. ryżem lub pitą.
Pomidorowe curry z pieczarkami
