Ciasto drożdżowe z batatem
Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka do zrobienia zaczynu, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki ksylitolu od Radix-Bis, szczypta soli, ok. 3/4 szklanki puree z batata (1 upieczony i zmiksowany batat), 30 ml oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 7 g drożdży suszonych (ok. 15 g drożdży świeżych), 1 łyżeczka cukru
Kruszonka: 50 g mąki, 50 g masła, 1 i 1/2 łyżki poppingu z amarantusa od Radix-Bis, 40 g cukru.
Do ciepłego mleka dodaję drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 15 min.
Do dużej miski wrzucam mąkę, olej, szczyptę soli, cynamon, ksylitol i przygotowane wcześniej puree z batata. Dodaję sok z cytryny i na końcu zaczyn drożdżowy. Całość zagniatam ok. 10 min, tak by powstała zwarta masa. Ciasto ugniatam tak, aby wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów na ok. 2 h. Po tym czasie jeszcze raz dobrze ugniatam ciasto i wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pzykrywam ściereczką i ponownie pozostawiam na ok. 30 min. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę.W misce w której roso ciasto dodaję składniki kruszonki. Dokładnie mieszam, by uzyskać strukturę kruszonki. Wysypuję kruszonkę na ciasto drożdżowe i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 35-40 min.
Ciasto drożdżowe z batatem
