Zupa buraczkowa ze smażonym jabłkiem i cebulką
Składniki: 700 ml bulionu lub wody, 3 średnie buraczki, 2 marchewki, kawałek korzenia selera, 1 duże jabłko, 1 cebula, masło, sól, pieprz, cukier, kilka kropel soku z cytryny.
Buraki obrać pokroić na drobno, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i chwilę smażyć. Dodać sól, pieprz i bulion.Gotować do miękkości. W międzyczasie cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z masłem. Do cebulki dodać jabłko starte na tarce jarzynowej i smażyć przez 5-10 min. Dodać do zupy; doprawić do smaku, nie zapominając o cukrze i soku z cytryny.
Zupa buraczkowa ze smażonym jabłkiem i cebulką
