Tarta z brokułami i migdałami
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, masła i mąka do formy, nieduży brokuł, marchewka, biała część pora, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 200 ml śmietanki 22%, 3 jajka, garść płatków migdałowych od Radix-Bis.
Ciasto lekko rozwałkować. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką, wylepić nim formę. Na dno wysypać suchą fasole lub groch; wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 min. Marchewkę i pora pokroić w krążki, brokuł podzielić na różyczki. Na patelnie rozgrzać masło. Wrzucić marchewki i dusić 3 min. Dodać brokuła, dusić 3 min, na 1 min dodać por i doprawić. Warzywa przełożyć na podpieczony spód zalać śmietanką wymieszaną z jajkami i przyprawioną do smaku. wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić na 25 min.
Tarta z brokułami i migdałami
