Bezglutenowe owsiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Składniki: kostka miękkiego masła, szklanka cukru, torebka cukru waniliowego, po 1/2 łyżeczce pdp i sody oczyszczonej, 1 i 3/4 szkl. mąki owsianej bezglutenowej od Radix-Bis, pół szklanki wiórków kokosowych.
Masło wymieszać z oboma cukrami, soda i pdp. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe i mąkę. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i uformować wałki o średnicy 3 cm. Każdą zwinąć osobno w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki. Wyjąć, odwinąć, ciasto pociąć na plasterki o grubości 1 cm. Ułożyć na blaszkach w dużych odstępach – pod wpływem ciepła „się rozleją”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 8-12 min., aż ciastka się zezłocą.
Bezglutenowe owsiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi
