Żytnio – owsiane bułeczki
Składniki na 10 małych bułek: 50g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml mleka 400g mąki żytniej od Radix-Bis, 100g mąki orkiszowej od Radix-Bis, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli morskiej.
Do miski włóż rozdrobnione np. widelcem drożdże oraz cukier. Wlej letnie mleko i pozostaw na 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Po upływie tego czasu podziel je na 10 równych części i uformuj z nich bułki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20 minut, a następnie piecz w 200C przez 20 minut.
Żytnio – owsiane bułeczki
