FASOLOWA
Skłsdniki: 3 duże łodygi selera naciowego,
2 średnie marchewki, 1 duża cebula, 2-3 średnie ziemniaki, 100g wędzonego boczku albo pancetty, 3 duże ząbki czosnku, 1 cała puszka pomidorów krojonych, 300 g fasoli od Radix-Bis namoczonej przez noc, 100-150g młodego szpinaku, 1250ml bulionu, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, olej do smażenia, sól, pieprz
Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak myjemy i suszymy na ścierce i porwijcie listki na mniejsze kawałki. Fasolkę odcedzamy na sicie.
Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy fasolę, wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, tak długo, aż fasola będzie miękka. Solimy i pieprzymy do smaku.
FASOLOWA
