Rosół w stylu włoskim z jajkiem i parmezanem
Składniki: Na wywar: 500 g wołowiny, 1 mała kostka cielęca, 1 i 1/2 l zimnej wody, 1 marchewka, 3 łodygi selera, 2 pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka gałązek tymianku,sól Dodatkowo: 4 kromki tosty, 4 jajka, 4 łyżki startego parmezanu
Oczyść cebulę z pierwszej brudnej warstwy i nieobraną przekrój na pół. Połóż płaską częścią na rozgrzanej suchej patelni, by zbrązowiała. Obierz marchewkę i ząbek czosnku. Pomidora pokrój w ćwiartki. Mięso, kostkę cielęcą, ząbek czosnku, opaloną cebulę, przyprawy (poza solą) oraz zioła wrzuć do garnka i zalej zimną wodą; gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Po godzinie dodaj marchewkę, łodygi selera, pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. Gotowy wywar przecedź przez gęste sito i posól. Kromki chleba grilluj na patelni. Rozłóż po kawałku grillowanego chleba do głębokich talerzy, wbij obok nich po jajku, posyp parmezanem i zalej gorącym wywarem
Rosół w stylu włoskim z jajkiem i parmezanem
