Brownie z malinami
Składniki: 70 g czekolady gorzkiej, 90 g białej czekolady, 120g oleju kokosowego, 4 łyżeczki kakao, 3 duże jaja, 120g ksylitolu od Radix-Bis, 100g mąki pełnoziarnistej, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół szklanki malin
Kruszonka: Składniki: 60g bardzo zimnego oleju kokosowego, 60g mąki pełnoziarnistej, 60g cukru kokosowego lub ksylitolu, łyżka kakao, szczypta cynamonu
Wymieszać suche składniki, dodać masło i rozetrzeć w dłoniach do powstania okruchów.
W rondelku rozpuścić olej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i kawę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Ubijając masę czekoladową rózgą dodać ksylitol oraz jaja, na sam koniec wmieszać mąkę oraz kakao. Blaszkę o wymiarach 30×30(lub mniejszą, warstwa brownie będzie grubsza) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsypać na wierzchu maliny oraz kruszonkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC z funkcją góra-dół + opiekanie, piec 15-20 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien mieć gródki ciasta.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać cukrem i posypać pokruszonymi malinami.
Inspiracja: My man’s kitchen