Kedgeere z wędzoną makrelą
Składniki: 1 szalotka, posiekana, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, pół szklanki brązowego ryżu od Radix-Bis, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka curry, 1 dymka, posiekana, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 wędzona makrela, oddzielona od skóry i ości, podzielona na kawałki, sól i pieprz do smaku, posiekana natka pietruszki do posypania, sok z cytryny do smaku, 2 jajka ugotowane na twardo.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy go przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy curry, posiekaną dymkę i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy makrelę. Gotujemy dalej, aż ryż wchłonie bulion (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody na patelnię). Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Nakładamy kedgeere z makrelą na talerze, posypujemy natką pietruszki, dekorujemy ćwiartkami lub połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Kedgeere z wędzoną makrelą
