Wegański chleb bezglutenowy
Składniki: 150 g mąki ryżowej od Radix-Bis, 150g mąki gryczanej, 100 g mąki z amarantusa od Radix-Bis, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego od Radix-Bis, 7g drożdży instant, łyżka oliwy, ⅔ szklanki wrzątku, 500 ml ciepłej wody, łyżka soli, łyżka cukru.
Siemię lniane zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąki, drożdże, ksylitol i sól.
Kisiel z siemienia lnianego wymieszaj z połową ciepłej wody i oliwą. Wlej do suchych składników. Mieszaj łyżką do powstania gęstej masy, dolewaj wody w miarę potrzeby – ciasto ma być gęste, ale lejące się – nie wlewaj całej wody od razu, być może 450ml wystarczy.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wylej do niej ciasto. Posyp z wierzchu mąką ryżową.
Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 190 st. C przez 45-55 minut – chleb ma oddawać głuchy odgłos gdy w niego popukasz od spodu.
Studź na kratce do pieczenia. Krój dopiero gdy chleb całkowicie ostygnie.
Źródło: https://www.eksperymentalnie.com
Wegański chleb bezglutenowy
