Jesienna zupa buraczkowo-śliwkowa
Składniki: pół małej główki czerwonej kapusty, 5 buraczków wraz z kilkoma liśćmi i łodygami, mała czerwona cebula, 1 marchewka, sól, pieprz, sok z cytryny, kwaśne jabłko, kilka śliwek, ziele angielskie, liść laurowy, masło, majeranek.
Kapustę poszatkować, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Buraki obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać. Marchewkę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło i podsmażyć cebulkę. Dodać buraczki, marchewkę i kapustę. Wlać pół szkl. wody i gotować do miękkości warzyw. Dolać ok. litr wody, wrzucić przyprawy. Chwilę gotować. Dodać starte jabłko i wypestkowane śliwki. Doprawić do smaku. Przed podaniem zupę posypujemy majerankiem.
Jesienna zupa buraczkowo-śliwkowa
