Chleb do odrywania z boczkiem i cebulką
Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant, 220 ml letniej wody, 3 łyżki masła, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 150 g wędzonego boczki, 2 cebulki pokrojone w kostkę.
Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami drożdżami, cukrem i solą. W rondelku topimy masło, studzimy. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę do suchych składników, na przemian z masłem i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach ciasto będzie elastyczne i odstawało od ręki. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i razem z cebulka podsmażamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Cienko je wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35×40 cm. Wierzch ciasta posypujemy usmażymon boczkiem i cebulką. Prostokąt kroimy na 3 podłużne paski, a z każdego z nich jeszcze 5 mniejszych prostokącików. Małe prostokąty z ciasta składamy na pół jak kanapkę. Tortownicę o średnicy 20 cm, smarujemy miękkim masłem. Wykładamy formę złożonymi prostokątami z ciasta (widoczne na zdjęciu) wypełniając tortownicę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy formę z chlebkiem i pieczemy przez 30 minut. Chlebek studzimy przed podaniem.
Źródło: Smakowity chleb
Chleb do odrywania z boczkiem i cebulką
