Curry z kalarepki
Składniki: 1 spora kalarepa, 1 ostre papryczki, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżki soku z cytryny,
spora szczypta kuminu, spora szczypta kurkumy, mała szczypta kardamonu, olej, 6 łyżek mleka kokosowego, brązowy ryż od Radix-Bis.
Kalarepki obrać, pociąć na cienkie paski. Na dnie patelni rozgrzać sporą ilość oleju, pokroić papryczki i przez kilkanaście sekund podsmażać je na oleju razem z przyprawami. Następnie dodać kalarepy i wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie dodać mleczko kokosowe i dusić całość aż do miękkości kalarepy, czyli przez kolejne 5 minut. Na koniec wszystko doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz ewentualnie ostrą papryką i posypać natką. Podawać z ugotowanym ryżem.
Inspiracja: blog Jadlomania
Curry z kalarepki
