Placki z bobu
Składniki: 1 kg bobu (waga ze skórką), 2 jajka, ok. 5-6 łyżek mąki, 2 ząbki czosnku, sporo świeżych listków mięty, sól, pieprz, 4 duże pomidory, kiełki lucerny (ja wymieniłan na natkę pietruszki), oliwa
Ugotuj bób (ok. 3 minuty), przecedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. W blenderze zmiksuj bób, jajka, listki mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, a także trochę wody, by ułatwić pracę urządzenia. Przelej masę do miski, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą. Mąkę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz gęste ciasto o nieco naleśnikowej konsystencji. Smaż placki z dwu stron na lekko natłuszczonej patelni, aż się zrumienią. W tym czasie usmaż na patelni grillowej dość grube plastry pomidorów. Z gotowych plastrów najlepiej zdjąć skórkę.
Na każdym placku ułóż plaster pomidora i porcję kiełków (ja użyłam natkę pietruszki), a całość skrop oliwą.
Źródło: Facet i Kuchnia
Placki z bobu
