Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli, 3 łyżki erytrolu od Radix-Bis lub cukru pudru
Składniki na nałożenie: 500 g truskawek, 1 łodyga rabarbaru, 3 łyżki erytrolu od Radix-Bis, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 białko
Wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, następnie pokroić w plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko. Ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiając wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopni, 35-40 minut do zezłocenia brzegów.
www.frosch.blogspot.com
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
