Wegański paprykarz
Składniki na jeden słoik: ½ szklanki kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 nieduże marchewki, 1 cebula, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki chili
2 – 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie, sól i pieprz
olej
Kaszę ugotować w 1 ½ szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista, a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia. Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Źródło: www.jadlonomia.com
Wegański paprykarz
