Kalafior w cieście
Składniki: 1 duży kalafior, 250 ml piwa, 250 ml mleka, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki papryki ostrej, duża szczypta curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki startego na drobnych oczkach sera (ja użyłam cheddara), ok 1 litr oleju do smażenia.
Kalafior podzielić na nieduże różyczki i ugotować. W misce wymieszać dokładnie piwo, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Tak aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Dodać ser i wymieszać. W garnuszku rozgrzać olej. Kalafior obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Wyłożyć na talerz. Gotowy kalafior w cieście podać z ulubionym sosem, np. słodko-pikantnym sosem chilli lub BBQ
Źródło:Olga smile
Kalafior w cieście
