Rurki drożdżowe
Składniki: 80 g drożdży, 600 g mąki, 3 łyżki cukru, 250 g margaryny, 0,5 szkl. mleka, jajko, cukier do obtaczania.
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku. Margarynę posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Ukształtowaną z ciasta kulę włożyć do lodówki i czekać,aż wyrośnie (20-30 min.) Wyjąć i rozwałkować ciasto, pociąć na pasy. Foremki posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Nawijać na foremki i smarować jajkiem a następnie obtoczyć w cukrze. Piec na złoty kolor, czyli ok. 15 min w temp. 180 stopni. Ciasta po ostygnięciu można napełnić kremem. Jeśli farsz będzie nie-słodki to zamiast cukru w cieście użyć soli.
Rurki drożdżowe
