Zawijane drożdżówki cynamonowe
Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka, 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g miękkiego masła, do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Nadzienie: 70 g masła, 20 g cynamonu w proszku, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/2 szklanki drobnego cukru.
Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu drożdżówki można polać lukrem.
Źródło: Kwestia Smaku
Zawijane drożdżówki cynamonowe
