Bezglutenowy dietetyczny placek kawowo-cenamonowy
Ciasto:
Składniki: 40 g mąki jaglanej Radix-Bis, 40 g mąki gryczanej, 4 łyżki erytrytolu Radix-Bis, płaska łyżka kawy, 2 duże białka, 95 g musu jabłkowego, 5 – 6 łyżek mleka migdałowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy
Kruszonka: 10 g mąki kokosowej Radix-Bis, łyżeczka cynamonu, kopiasta łyżka erytrytolu, łyżeczka musu jabłkowego, ewentualnie trochę mleka, jeśli kruszonka jest zbyt sypka.
Mąki połączyć z proszkiem, dodać pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do wyłożonej papierem (sam spód) tortownicy.
Mąkę połączyć z cynamonem, erytrytolem i dodać mus jabłkowy. Jeśli kruszonka jest nadal zbyt sypka, dodać dosłownie kilka kropli mleka. Kruszonką posypać wierzch przygotowanego wcześniej ciasta i piec przez 35-40 min w 180 stopniach z termoobiegiem. Przykryć folia na ostatnie 10 minut pieczenia. Po upieczeniu wierzch jest wilgotny i miękki, ale po wystudzeniu będzie miał konsystencję normalnej kruszonki.
Źródło: Have a Cake blog
Bezglutenowy dietetyczny placek kawowo-cenamonowy
