Pasztet na bogato
Składniki: po pół kg udek kurczaka, piersi kurczaka, pręgo wołowej, surowego boczku, łopatki wieprzowej, podgardla wieprzowego, miękkiej cielęciny, 2 duże cebule, 2 marchewki, 1 seler, 2 jajka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gała muszkatołowa. Wszystkie mięsa podsmażamy na maśle i przekładamy do garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę wraz z grubo pokrojoną marchewką i selerem. Wszystko, łącznie z tłuszczem, przełożyć do garnka, wrzucić kilka liście laurowych, ziaren ziela angielskiego, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Wlać tyle wody, żeby przykryła mięso i gotować do czasu jak mięso będzie się rozpadać. Po tym czasie odlać wywar (zachować go) a mięso wraz z warzywami dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodać jajka. Jeśli pasztet jest zbyt suchy dodać trochę wywaru, jeśli za mokry dodać bułkę namoczoną w wywarze. Mięso przełożyć do na ceramicznej formy i piec 40 min. w temp. 180 stopni.
Pasztet na bogato
