Zapiekanka ryżowa z cukinią
Składniki: 50 g brązowego ryżu, 200 g pomidorów z puszki, 50 g sera, mała cukinia, średnia cebula, 150 g marchewki z groszkiem, 50 g kukurydzy.
Cukinie pokroić na podłużne paski i zblanszować przez 30 sekund. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle, dodać mieszankę warzywną i pokrojone w kostkę obrane ze skóry pomidory, dusić 3-4 minuty. Dodać ugotowany ryż, doprawić przyprawami (zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka słodka) Na koniec dodać starty żółty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć paskami cukinii. Wypełnić farszem. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. (Można jeść bez pieczenia w piekarniku, wtedy cukinię pokroić w paski i dodać do farszu).
Zapiekanka ryżowa z cukinią
