Babka drożdżowa kokosowo-cytrynowa
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka, 3 żółtka, 100g rozpuszczonego masła, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, pół szklanki cukru, skórka otarta z jednej całej cytryny, szczypta soli.
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut. W misie miksera wymieszać pozostałe składniki, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto końcówkami w kształcie haków przez ok. 5-6 minut, po tym czasie ciasto odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte i jeszcze raz krótko wyrobione ciasto(chodzi o to, aby je odgazować).
Piec w 180ºCprzez 20-25 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczoną wyjąć na kratkę, całkowicie wystudzić. Ozdobić ulubionym lukrem, kokosem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Źródło: My man’s kitchen