Orkiszowe ciastko na śniadanie
Składniki: 200g serka wiejskiego, 1 jajko, 50g mąki orkiszowej jasnej, 10 g kakao, 1 łyżka siemienia lnianego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli ekstraktu z wanilii, 50ml mleka, garść suszonej żurawiny.
Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz siemię i żurawinę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia (17-19 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mielonym lnem aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Orkiszowe ciastko na śniadanie
