Żeberka w sosie BBQ
Marynata: szklanka coli, cebula pokrojona w piórka, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 pokrojony ząbek czosnku, płaska łyżka cukru, ppo ół łyżeczki: soli, pieprzu, kminu, papryki słodkiej, szczypta chilli
Sos: szklanka coli, szklanka ketchupu, mała cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek ostrej papryczki chili (można pominąć), pół łyżeczki musztardy, łyżeczka oleju, łyżka cukru, łyżka sosu sojowego.
Żeberka pokrój na porcje. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do niej mięso, dokładnie obtocz i wstaw na noc do lodówki.
Sos: cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Włóż do garnka i dodaj resztę składników sosu. Wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, około 20 minut. Sos ma się zredukować i zgęstnieć. Zostaw sos do przestygnięcia i zmiksuj blenderem i wstaw do lodówki.
Następnego dnia mięso obsmaż. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę marynaty, która została. Ułóż na niej mięso i szczelnie pokryj przygotowanym poprzedniego dnia sosem. Pojemnik przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz od 1,5 do 2 godzin. W zależności od wielkości kawałków mięsa.
W czasie pieczenia mięso trzeba kilkakrotnie obrócić. Na ostatnie 15 minut odkryj mięso.
Żeberka w sosie BBQ
