Trufle wiśniowe
Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych – błyskawicznych, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 13 suszonych daktyli, 14 suszonych śliwek, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżka przyprawy piernikowej, 1 szklanka wiśni z nalewki – bez pestek. Zamiast wiśni z nalewki możecie użyć takich z kompotu. Wtedy do masy dolejcie 50ml nalewki wiśniowej.
Do obtoczenia trufli: gorzkie kakao, kakao, wiórki kokosowe.
Przygotujcie sobie talerzyki z tym, w czym chcecie obtaczać trufle – z kakao, wiórkami kokosowymi. Wsypcie wszystkie produkty, wymienione na powyższej liście składników, do robota i zmielcie je. Ot cała filozofia. Masa powinna być jednolita ale z wyraźnymi grudkami orzechów. Chyba, że nie lubicie jak Wam w zębach chrupią – wtedy zmielcie masę jeszcze bardziej. Teraz wystarczy nakładać masę łyżką na dłoń i formować z niej kulki a następnie obtoczyć je w tym co wybraliście.
Trufle wiśniowe najlepiej smakują kiedy poleżą w lodówce przez około 2 godziny – stwardnieją wtedy i staną się bardziej zwarte. Włóżcie je do szczelnie zamkniętych pojemników.
Źródło: Little Hungry Lady