Pasztet orzechowy
Składniki: po szklance posiekanych orzechów włoskich, laskowych i ziemnych, szklanka pokruszonego ciemnego chleba (użyłam bezglutenowego chleba z mąki gryczanej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, jabłko, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka drobno posiekanej szałwii, 4 łyżki śmietany, 2 jajka, 3 łyżki masła, sól, pieprz.
Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, obrane jabłko zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, po czym dodać jabłko o mieszając smażyć 2-3 min., przestudzić wymieszać z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią, doprawić solą i pieprzem, wrzucić jajka, dokładnie wyrobić masę. Pasztetową formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub mielonym lnem i napełnić ją przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 min w temp. 180 stopni.
Pasztet orzechowy
