Czerwony makaron z groszkiem i groszkowymi kiełkami z sosem z awokado
Składniki: szklanka różyczek brokuła, pół szklanki mrożonego zielonego groszku, pół opakowania makarony z mąki czerwonego ryżu, mała cukinia, mały kawałek parmezanu, kiełki groszku;
Na sos: 2 awokado, garść rukoli, garść szpinaku, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
w dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy na 2 min. groszek i brokuły. Odławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy. W tej samej wodzie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kroimy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. W blenderze mieszamy na gładką masę składniki sosu dodając tyle wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą, pieprze, i sokiem z cytryny. Mieszamy odcedzony makaron z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Posypujemy parmezanem i kiełkami groszku.
Czerwony makaron z groszkiem i groszkowymi kiełkami z sosem z awokado
