Kremowa zupa porowa z jajecznymi klopsikami
Składniki: 3 duże pory (biała i jasnozielona część),2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,2 kostki rosołowe, 1 trójkącik serka topionego,pieprz.
Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo,1 jako, 2 łyżki bułki tartej,mielony len, koperek, szczypiorek, sól, pieprz, curry.
Pory pokroic na cztery części a potem na plasterki (nie muszą być ròwno). Wsypać je do garnka z roztopioną łyżką masła. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, dodać do poròw. Czosnek obrać pokroić i dodać do warzyw. Gdy warzywa zmiękną wlać 0.7 l wody i kostki rosołowe i serek. Wsztstko gotować około 15 min. Zupę zblendować i eewntualnie doprawić do smaku. Jeśli zupa bedzie zbyt gęsta można dodsć wodę.
Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Didać jajko,2 łyżki bułki tartej,troche siemienia lnianego, pokrojonego szczypiorku i koperku. Wsypać przyprawy. Wymieszać i uformować małe klopsiki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Zupę podawać z klopsikami.
Kremowa zupa porowa z jajecznymi klopsikami
